صفحات

۱۳۹۰ شهریور ۵, شنبه

بیانیه کانون فرهنگی آذربایجان در شهر ازمیر در رابطه با دریاچه اورمیه Azerbaycan Türkleri yaşamaktadır

اورمو ايشچيلري                                                                                 Azerbaycan Türkleri yaşamaktadır

50 milyon Azerbaycan Türkü'nün 35 milyonu İran İslam Cumhuriyeti'nde yaşamaktadır.
İran'da 35 milyon Türk ,30 milyon Fars ve 10 milyon da diğer uluslardan insan yaşamasına rağmen İran'ın resmi dili Fars
dilidir.



Güney Azerbaycan diye adlandırdığımız,İran'da yaşayan Azerbaycan Türkleri'nin yaşadığı bölgenin en önemli tabii varlıklarından biri URMU GÖLÜ'dür.

URMU GÖLÜ,Güney Azerbaycan'ın Tebriz'den sonraki en büyük şehri olan Urmiye şehrinin 30 km doğusundadır.TÜrkiye sınırına uzaklığı ise 60 km'dir.

URMU GÖLÜ dünyanın 2. büyük tuz gölüdür.

URMU GÖLÜ İran hükümeti'nin yanlı ve kasıtlı uygulamaları sonucu tamamen kuruma tehlikesiyle karşı karşıyadır.Gölün %80 i hali hazırda kurumuştur.

Urmu Gölü'nün tamamen kuruması durumunda 30 milyar ton tuz açığa çıkacağı bilim adamlarınca söylenmektedir.

Kuruma sonucu ortaya çıkan yüksek miktardaki  tuz çeşitli tabiat olaylarıyla bölgeye yayılacak ve Türkiye'nin de büyük ölçüde etkileneceği bölgede büyük bir tabii felaket oluşacaktır.

Bu tabii felaket sonrasında bölgede yaşam imkansız hale gelecek ve bölge insansızlaşacaktır.

İran Devleti'nin Urmu Gölü'nün kurutulması ve bölgeyi insansızlaştırma planlarını geçtiğimiz hafta İran Parlamentosu'nda konuşan bir milletvekili şu şekilde dile getirmiştir;

"Urmu Gölü kurursa kurusun.Biz de orda yaşayanları başka bölgelere yerleştiririz."

Bu söylem,yıllardır İran'da Azerbaycan Türkleri'ne karşı sürdürülen ırkçı,faşist uygulamalar ve düşüncelerin ifadesidir.

Azerbaycan Türkleri yıllardı dillerine,milli kimliklerine,topraklarına ve tabiat varlıklarına karşı yapılan saldırlara karşı mücadele vermektedir.Urmu Gölü'nün kurumasına karşı da Güney Azerbaycan'ın bütün şehirlerinde kitlesel mitingler ,protesto gösterileri düzenlenmektedir.

Bugün de Güney Azerbaycan'ın önemli şehirlerinde "Urmu Gölü Kurumasın" sloganlarıyla kitlesel gösteriler düzenlenmektedir.

İzmir'de yaşayan Azerbaycan Türkleri olarak,Urmu Gölü'nün kuruması sonucu doğacak tabii felaketi,İzmir ve Türkiye kamuoyuna duyurmak ve Güney Azerbaycanlı soydaşlarımızın bu konudaki mücadelelerine destek olmak amacıyla bu basın toplantısını düzenlemiş bulunuyoruz.

Siz basın mensupları sizlerden Urmu Gölü'nün kuruma tehlikesini,kuruma sonucu meydana gelebilecek tabiat felaketi ve de Güney Azerbaycanlı soydaşlarımızın bu konudaki mücadelelerini Türkiye kamuoyuna duyurmaya çağırıyorum.

Yaşasın Azerbaycan ve Türkiye Türkleri'nin kardeşliği
Yaşasın Güney Azerbaycan Türkleri'nin milli,insani hakları ve demokrasi mücadelesi.

URMU GÖLÜ KURUMASIN !

Urmu Gölü'nün kurumasına karşı verilen demokratik mücadele sırasında İran'da gözlatına alınan ve tutuklanan Azerbaycan Türkleri biran önce serbest bırakılsın.


Cemal Mehmethanoğlu
İzmir Azerbaycan Kültür Merkezi Derneği Başkanı.

--
Cevdet LAÇİNKAYA

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر

از اينكه به اين مطلب نظر مي دهيد متشكريم
ياشاسين آزربايجان